Zakelijke lease

Zakelijke lease

Essentieel in flexibiliteit, zekerheid en verduurzaming van zakelijke mobiliteit

Meer dan de helft van de jaarlijkse nieuwregistraties van personenauto’s en bestelwagens is voor zakelijke lease. Het speelt dan ook een belangrijke rol in het verjongen van het wagenpark en het invullen van zakelijke mobiliteitsbehoeften.  

Bovendien elektrificeert de zakelijke leasesector sneller dan de rest van de markt. Daardoor is zakelijke lease de belangrijkste aanjager van verduurzaming in het Nederlandse wagenpark.   

Feiten & cijfers

In 2023 werden 150.097 nieuwe personenauto’s geregistreerd als zakelijke leaseauto. Dat is  een toename van 36% ten opzichte van het jaar ervoor. Van alle leaseregistraties van personenauto’s is ongeveer 80% zakelijk. Ook het aantal zakelijke leaseregistraties van nieuwe bestelwagens steeg met 19,2% tot 26.861 voertuigen vergeleken met het voorgaande jaar. 

Feiten en cijfers
Zakelijke Lease
Renate Hemerik, voorzitter VNA

Ruim 1 op de 3 personenauto’s en 1 op de 6 bestelwagens van het totaal aantal leaseregistraties was in 2023 volledig elektrisch. Daarmee elektrificeert de leasesector in alle segmenten sneller dan de rest van de markt en speelt zij een cruciale rol in de gewenste verduurzaming van het Nederlandse wagenpark.” 

Geschiedenis autolease in Nederland

Snelweg Jaren 30 (1)

De geschiedenis van autoleasing gaat terug tot voor de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ’30 van de vorige eeuw start de Amerikaan Zollie Frank het bedrijf Four Wheels Inc (later Wheel Inc.). In 1939 sluit deze firma het eerste echte (operationele) autoleasecontract af. Daarbij werden auto geleaset voor een periode van 12 maanden inclusief reparatie, onderhoud en verzekering. Over aanschaf en inruil hoefde men zich evenmin zorgen te maken. Na de Tweede Wereldoorlog waait autolease over naar Europa.

Lees meer

Veelgestelde vragen over zakelijke lease

Wat zijn de voordelen van zakelijke lease voor een onderneming?

Zakelijke lease biedt bedrijven verschillende voordelen. Zo kunnen leasecontracten als operationele kosten buiten de balans worden gehouden. Ze beïnvloeden dus niet de solvabiliteit van de onderneming. Daardoor is er ruimte voor andere investeringen. Ook is er geen restwaarderisico. Aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het voertuig namelijk terug. Zo worden bedrijven niet met onverwachte waardeverminderingen geconfronteerd. Met pechhulp en vervangend vervoer zorgt zakelijke lease voor minimale onderbreking van de bedrijfsactiviteiten. Dit draagt bij aan de continuïteit en efficiëntie van het bedrijf. 

Wat is de meest voorkomende leasevorm binnen zakelijke lease?

Bij personenauto’s komt operationele lease het meest voor als zakelijke leasevorm. Het is goed voor meer dan de helft van de leasecontracten. Bij bestelwagens is ook ongeveer de helft van alle zakelijke leasecontracten operationele lease. Het aandeel van financial lease is hier met ruim 40% wel veel groter dan bij personenauto’s. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ‘Autoleasemarkt in cijfers 2023’.

Hoeveel nieuwe leasevoertuigen zijn in 2023 geregistreerd?

Het aantal leaseregistraties van nieuwe personenauto’s steeg in 2023 met 20% tot 185.676 voertuigen. Dit kwam door een sterke vraag naar zakelijke leaseauto’s. Met 150.097 registraties nemen deze maar liefst 80% van het totaal aantal leaseregistraties van personenauto’s voor hun rekening. Ook de leaseregistraties van nieuwe bestelwagens namen in 2023 toe, met 19,2% tot een totaal van 26.861 voertuigen.