Nieuwe systemen ontwikkeld
Sinds de introductie van het eerste ADAS Woordenboek in 2020 zijn rijhulpsystemen sterk geëvolueerd. Nieuwe systemen zijn ontwikkeld en sommige zijn inmiddels verplicht voor nieuwe voertuigen. Het ADAS Woordenboek 2025 biedt een actueel overzicht daarvan. Dit helpt zowel professionals als consumenten om rijhulpsystemen beter te begrijpen en veiliger te gebruiken.
"Er komen steeds nieuwe systemen in personenauto’s. Daarbij hebben vergelijkbare rijhulpsystemen soms verschillende namen en verschillende systemen juist vergelijkbare namen. Dit veroorzaakt verwarring bij consumenten en professionals. Het ADAS Woordenboek 2025 creëert duidelijkheid."
Het doel is dat alle organisaties die met ADAS werken – van autofabrikanten en garages tot verzekeraars en beleidsmakers – dezelfde terminologie gebruiken. Dit draagt bij aan helderheid bij de ontwikkeling, bediening, reparatie, onderhoud en recycling van deze systemen.
"Uiteindelijk versterkt die duidelijkheid het veilige gebruik van slimme rijhulpsystemen, zoals vastgelegd in het ADAS Convenant", aldus Van Kleef.
“Leaserijders vormen een belangrijke gebruikersgroep van rijhulpsystemen, omdat zij vaak als eerste in nieuwe auto’s rijden. De leasesector heeft en neemt daarom de verantwoordelijkheid om leaserijders te stimuleren om de systemen optimaal te gebruiken. Het ADAS woordenboek helpt bij de keuze van een nieuwe leaseauto en het vergelijken van verschillende merken en modellen.”
Over de ADAS Alliantie
De ADAS Alliantie is een samenwerkingsverband, met een kernteam dat bestaat uit vertegenwoordigers van RAI Vereniging, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB, BOVAG, RDW, VNA en het Verbond van Verzekeraars. De alliantie streeft naar het verhogen van het veilige gebruik van rijhulpsystemen, onder andere door het aanbieden van (informatie)producten zoals het ADAS Woordenboek.