Sinds 1 januari 2025 hebben de eerste 14 gemeenten een zero-emissiezone ingevoerd, zo’n 15 andere gemeenten volgen later. VNA heeft nu samen met andere brancheorganisaties aanvullende afspraken gemaakt met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en gemeenten. Dit is nodig om de invoering soepel te laten verlopen en goede afspraken te maken richting 2030.
Staatssecretaris Jansen: “Gemeenten, brancheorganisaties, de Tweede Kamer en het kabinet delen het standpunt dat de overgang naar zero-emissiezones soepel moet verlopen. We willen schone lucht in onze binnensteden, maar moeten voorkomen dat onze ondernemers tussen wal en schip raken. Daarom is het goed dat wij tot deze afspraken zijn gekomen.”
Wat is er additioneel afgesproken met de uitvoeringsagenda:
- Een boetevrije periode van minimaal 6 maanden in alle ZE-gemeenten die per 1 januari 2025 zijn gestart.
- Streven om emissieklasse 6 een jaar langer uitstel te geven.
- Landelijk geldende ontheffingen voor ondernemers die de overstap naar een elektrisch voertuig (nog) niet kunnen maken, bijvoorbeeld door netcongestie of bedrijfseconomische omstandigheden.
- Aanleveren van een tweemaandelijkse monitoring aan de Tweede Kamer.
Renate Hemerik, voorzitter VNA
“Het is positief dat we van de kant af zijn met zero emissie zones maar er is nog veel werk aan de winkel om dit in de komende jaren in goede banen te leiden. We gaan uiteindelijk naar zero emissie binnen steden, maar er zijn goede afspraken en marktgerichte oplossingen nodig om ondernemers hierbij alle steun te geven. De leasesector neemt daarbij haar verantwoordelijkheid en adviseert klanten op welke manier ze de stap kunnen maken naar een emissievrij wagenpark.”

Check ook Home - Op weg naar ZES voor meer informatie over Zero Emissie Stadslogistiek.