MOVE Amsterdam: Een blik op de stad van de toekomst
We begonnen de dag bij MOVE Amsterdam, waar dagvoorzitter Rens de Jong samen met VNA-voorzitter Renate Hemerik de aftrap verzorgde. Rens daagde ons uit om ‘door de bocht heen te kijken’: om voorbij de dagelijkse realiteit te denken en ons te verplaatsen in de uitdagingen van de stad.
In gesprek met Melanie van der Horst, wethouder van Amsterdam, doken we in de complexe puzzel van stedelijke mobiliteit. Hoe organiseren we een bereikbare, leefbare én duurzame stad in een tijd waarin ruimte schaars is? Volgens Melanie moeten we echt anders naar ruimte kijken:
“Er is simpelweg geen ruimte meer. De urgentie wordt steeds groter. Laat dit een kans zijn om veranderingen door te voeren. We moeten zoeken naar concrete én duurzame oplossingen voor de verschillende doelgroepen die in de stad leven en werken. Iedere doelgroep heeft een eigen behoefte, en daar kan ik de inbreng van de leasebranche zeker bij gebruiken.”
Daniel Scheerooren van AMS Institute vertelde hoe hij met een team van studenten onderzoek doet en dit vertaalt naar concrete oplossingen voor grote mobiliteitsuitdagingen in de stad – zowel ruimtelijk als duurzaam. Zo liet hij een pilot zien waarbij grote (en vaak vervuilende) vuilniswagens worden geweerd uit de stad. In deze proef melden bewoners van de Negen Straatjes hun vuilnis aan via een app, waarna elektrische bakfietsen het afval ophalen en via de grachten de stad uit vervoeren. Daniel: “Door pilots te doen komen we direct in gesprek met bewoners en zien we wat beter kan. Zo kunnen we plannen bijstellen en onderzoek echt laten landen in de praktijk.”
Jeroen Borst van Scenexus gaf een live demonstratie van de ‘digitale twin’ van Amsterdam. Aan de hand van dit digitale model liet hij zien hoe slimme technologie mobiliteitsvraagstukken ‘testbaar en tastbaar’ maakt. Van verkeersstromen tot leefkwaliteit: de digitale tools geven snel inzicht in wat wel of niet zou kunnen werken. Jeroen: ”Waar vroeger ambtenaren weken rekenden op nieuwe plannen, kunnen we nu al tijdens een brainstorm zien wat de effecten zijn van bijvoorbeeld het afsluiten van een weg of het verhogen van de parkeertarieven.”






Op de fiets: mobiliteit vanuit menselijk perspectief
Na het ochtendprogramma stapten we op de fiets richting Amsterdam Nieuw-West. Samen met sociaal ondernemer Fatimzahra Baba verkenden we een andere kant van de stad. Geen hoogglans toekomstvisies, maar de dagelijkse realiteit van Amsterdammers voor wie mobiliteit geen vanzelfsprekendheid is.
Tijdens de lunch – liefdevol bereid door de Kantine Moeders – gingen Fatimzahra en Rens in gesprek over de verbindende kracht van lokale initiatieven. Haar verhaal liet zien dat de toekomst van mobiliteit niet alleen over techniek gaat, maar vooral over mensen: over vertrouwen, samenwerking en het zien van kansen in complexe omstandigheden.
Fatimzahra: “Het zou mooi zijn als iedereen binnen zijn eigen omgeving kijkt of je iets kan doen. In mijn wijk, Amsterdam Nieuw-West, zijn er bijvoorbeeld veel hoogopgeleide vrouwen die moeilijk aan werk komen omdat ze niet het juiste netwerk hebben. Door de juiste connecties aan te bieden, kunnen er mooie dingen ontstaan. Kortom mijn oproep is: laten we met elkaar in gesprek gaan en denken in oplossingen.”
Samen bouwen we verder
Explore Mobility – Stad van de toekomst liet opnieuw zien hoe waardevol het is om verschillende werelden samen te brengen: technologie en mens, beleid en praktijk, visie en uitvoering. De dag bood een inspirerende mix van kennis, beleving en ontmoeting, met een hoofdrol voor de stad – en haar bewoners – van morgen.
Met jonge talenten in de zaal, inspirerende sprekers op het podium en nieuwe perspectieven onderweg, kijken we vol energie uit naar het volgende event in deze reeks. Want één ding is duidelijk: de toekomst van mobiliteit begint vandaag!