Daarnaast zijn veel Nederlanders voorstander van een zerotolerance beleid waarbij helemaal geen alcohol meer is toegestaan bij deelname aan het verkeer.
Alcoholslot: een effectieve oplossing voor veelplegers
Maar liefst 84 procent van de respondenten steunt de invoering van een alcoholslot voor veelplegers. Dit apparaat meet het alcoholgehalte in de adem van de bestuurder en voorkomt dat het voertuig start als de bestuurder boven de toegestane limiet zit. De steun voor een alcoholslot voor mensen die voor het eerst met te veel alcohol op zijn aangehouden ligt lager, op 43 procent.
“Het is tijd om een duidelijke grens te stellen”, aldus Marijke Brouwer, programmamanager Verkeer bij Fonds Slachtofferhulp. “Met effectieve maatregelen die ook nog eens zo breed gesteund worden door de Nederlandse bevolking, kunnen we levens redden en onze wegen veiliger maken. De roep om het alcoholslot geeft een duidelijke boodschap: alcohol en verkeer gaan niet samen. Technologische oplossingen zoals deze kunnen herhaling van overtredingen voorkomen en veel leed besparen."
Renate Hemerik, voorzitter VNA, reageert ook op het rapport: “Alcohol en verkeer gaan zeker niet samen! Iedere Nederlander moet hierin zijn eigen verantwoordelijkheid nemen, maar ook werkgevers kunnen veel doen. Vervang bijvoorbeeld de traditionele vrijdagmiddagborrel door een 0.0%-borrel. Net zo gezellig, maar zo breng je niemand in de verleiding om met teveel alcohol op naar huis te rijden. Check ook eens de website monozakelijk.nl voor inspiratie en tips hoe andere bedrijven medewerkers veilig en bewust laten reizen.”